София финансира с нов фонд социални иновации

Фандъкова успокои, че ремонтът на „Дондуков“ се наблюдава от специалисти

Ще бъде създаден и специален фонд за финансиране на иновации в сферата на социалните услуги, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя подписа Споразумение за сътрудничество между доставчиците на социални услуги, гражданските организации и Столичната община. Представители на над 20 НПО-та също сложиха подпис под документа.

Това е първото подобно споразумение в страната, а през последните години Столичната община откри много социални услуги, които да са в помощ и подкрепа на гражданите на София, на деца и възрастни хора, каза Фандъкова.

Общо 75 са социалните услуги сега в Столичната община, от тях СО е делегирала управлението на 31 услуги на около 20 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, каза кметът Фандъкова.

Вчера тя инспектира получаването на нов мобилен ехографски апарат от последно поколение от страна на общинската онкологична болница. Техниката е на стойност 26100 лв. Апаратът ще се използва в диагностицирането на рак на млечната жлеза, онкогинегологични заболявания, рак на щитовидната жлеза и рак на простатата. „В последните години инвестирахме 6 млн. лв. в ремонт на помещенията и апаратура по Оперативна програма "Региони в растеж". Освен това със собствени средства сега болницата успя да закупи още един нов апарат и да отдели около 1 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност“, коментира Фандъкова.

Относно ремонтът на "Дондуков", кметът увери че той се наблюдава от специалисти и ако има проблеми, може да последват санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България