София ще има общо трасе за трамваи и автобуси до септември

Снимка: Архив

Ремонтът за 1 млн. лв. започва в четвъртък

76 дървета садят на ул. „Граф Игнатиев“, ремонтират „Дондуков“ след дъждовете

От четвъртък започва изграждането на първото в София скоростно трасе за споделено движение на трамваи и автобуси. То ще бъде обособено по трамвайните линии на бул. „Константин Величков“, където вече ще преминават и автобуси. Спирките ще бъдат общи, но тези на рейсовете няма да са твърде далече от досегашните. Трасето ще е готово в началото на септември, а обособяването му струва около 1 млн. лв., съобщи столичният зам.-кмет Евгени Крусев. Идеята е чрез това трасе да бъде избегнат трафика и придвижването по съответните линии на градския транспорт да става по-бързо.

„В четвъртък започва изграждането на първите два перона по бул. „Константин Величков“. Започва се от спирката покрай парка „Св. Петър и Павел“. Ще се върви поетапно и ще се направят общо 6 перона за трамвайните спирки“, уточни Крусев. Освен перона при парка Св. Петър и Павел“, такива ще има и два на кръстовището с бул. „Тодор Александров“, а другите-на това с ул. „Цар Симеон“. След като бъдат приключени пероните, ще бъдат обособени трамвайните линии, а настилките в обхвата им ще бъдат ремонтирани. Ще има и специални светофари за трамваите и автобусите, които ще минават по трасето и ще имат приоритет пред останалия автомобилен трафик.

„Това е пилотния проект, който правим в тази насока. Имаме планове той да бъде разширен с бул. „Възкресение“ и бул. „Мадрид“, каза още Крусев.

Той съобщи и, че 76 нови дървета се поставят при ремонта в района на ул. „Граф Игнатиев“. От коментара му става ясно, че зелената система в района се разширява. Думите му са във връзка със притеснения на граждани на ул. „Граф Игнатиев“ там се изсичат дървета. Крусев обясни, че става дума само за сухи дървета.

Зам.-кметът провери цялостната реконструкция на ул. „Гюешево“. Ремонтът струва около половин милион лева. Изграждат се нови тротоари и пътна настилка. В момента се полага първият пласт асфалт, като при добри метеорологични условия строителят има ангажимента да завърши обекта максимум до 20 дни.

В момента ремонти текат и по улиците „Феникс“ в кв. „Овча купел“, ул. „Хемус“ в кв. „Слатина“.

Ремонта на ул. „Боянска“ започва на 15-ти юли. Там ще се подмени водопровод, ще се ремонтира пътното платно, ще се направят канавки и банкети.

От утре започва ремонт на ул. „Резбарска“. Тя ще бъде затворена изцяло между ул. „Градинарска“ и ул. „Първа българска армия“.

„На бул. „Дондуков“ в момента се изпълняват ремонтни работи по паважната настилка, тъй като след обилните дъждове се констатираха неравности, за което строителят е уведомен негов ангажимент да изпълни ремонта за негова сметка“, каза още Крусев. Очаква се ремонтът да приключи до часове.

Зам.-кметът напомни, че бъдещето на трамвай 6 предстои да бъде обсъдено на сесията Столичният общински съвет в четвъртък. Крусев и главният архитект Здравко Здравков са входирали в СОС доклад, който представя два варианта за трамвай 6. „Единият вариант е със запазване на трамвая плюс пробив на тунела на НДК и съответно изграждане на нова рампа по бул. „Витоша“. Другият вариант е с разкриване на нова тролейбусна линия по ул. „Бяла черква“, ул. „Арсеналска“ и бул. „Черни връх“, която да отива към Петте кьошета и Руски паметник“, обясни Крусев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България