София ще има три зони с небостъргачи

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по БТВ. По думите му тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

„Има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, посочи Здравков. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на „Скай форт” до Експо центъра.

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията. По думите му такива казуси има в Левски, Обеля и Люлин.

Архитектът посочи, че трябва да се защити не само интереса на частната собственост, но и на хората в квартала. „В плана на Дружба е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

В София ремонти до края на лятото ще има на бул. „Монтевидео” и „Тодор Каблешков” предстоят да бъдат ремонтирани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България