София ще освободи от винетки шосета за 500 000 лева (обзор)

Постигнат е консенсус с АПИ за поддръжка на Северната скороства тангента, каза пред СОС Йорданка Фандъкова. Снимка: Пламен Стоименов

Общината има консенсус с АПИ

Столична община ще трябва да поеме поддръжката на някои пътища край града, за да бъдат те освободени от винетка от АПИ, но това няма да се отрази върху ремонтите на малките улици в кварталите на града. Това заяви по време на заседанието на Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. “Споразумението го готвим, дали сме заявление и документи, трябва да има решение на Министерски съвет и разбира се да внеса решение в Столичен общински съвет. Общата сума е около 500 000 лв.”, заяви Фандъкова. И посочи, че в момента Столична община поддържа Южната дъга и други пътища, за което получава 400 000 лв. от държавния бюджет. Столична община вече е подала на АПИ заявлението и документите, с които ще поеме ангажимент да поеме разходите по поддръжка на Северната скоростна тангента, а изчисленията, които са направени за поддържането й са за около 500 000 лева на година.

“Трябва да има решение на Министерски съвет по отношение на пътищата. Ще внеса и решение на СОС, и такова трябва да се вземе, защото това са средства, които трябва да се платят. Но така или иначе сме стигнали до пълен консенсус”, отбеляза още Йорданка Фандъкова. Средствата за поддръжка ще дойдат бюджета за транспорт на Столична община, но няма да стане за сметка на отпуснатите 20 милиона лева за малките улици и тротоари по програми на районните кметове. “Това ще стане на база на решение на СОС, но в рамките на бюджета, който е предвиден за поддръжка”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини