София ще свети с ток от мръсни води

София се приближава към възможността да произвежда ток от утайките на отпадните води на столичани. В момента се работи по такъв проект, като до 2 години трябва да приключи предварителното проучване. То ще покаже какви са възможностите да се произвежда ток от мръсните води. Едва след това може да се започне с проектирането и строителството на инсталацията, която да преработва и изсушава утайките и да ги използва за произвеждане на електроенергия, обясни вчера пред „Труд“ зам.-кметът по „Зелени системи“ Мария Бояджийска.

Идеята за производство на ток от отпадни води не е нова, но реализирането й се бави с години. Причината е, че проектът е много иновативен и е част от цялостната стратегия за управление на боклука в столицата. Първите няколко фази бяха почти изцяло финансирани със средства от миналия програмен период на оперативна програма „Околна среда“ и вече са изпълнени. Готови са инсталацията за компостиране на отпадъците и депото, а през пролетта бе открит и заводът за преработка и третиране на боклуци в село Яна. Там се произвежда така нареченото РДФ гориво. Сега предстои да се изгради нова инсталация и с нея трябва да се изпълни и третата фаза - горивото да се ползва за нуждите на „Топлофикация София“ и да грее столичани. Следващият етап е да се изгради инсталация, с която мръсните води да се преработват, утайките се изсушават и изгарят по специален начин, произвеждайки електроенергия.

„Все още не можем да дадем ясни параметри, но в следващите 2 години трябва да имаме конкретни данни“, уточни Бояджийска.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също уточни, че работата по проекта тече усилено. Работим по най-модерните проекти по отношение на околната среда, увери тя.

 

Откакто Фандъкова е кмет:

Изградени са 100 км канализация

Столичната община е изградила около 100 км канализация и около 200 км водопровод, откакто Йорданка Фандъкова е кмет. „Когато целият екип започнахме работа преди години, в 30% от столицата нямаше изградена канализация. Само в строителство и реконструкции са инвестирани над 240 млн. лв., без отчуждителните процеси.“, посочи тя по време на инспекция на строежа на пречиствателната станция в село Войняговци.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България