Софи Търнър: Нямам проблеми със секса и насилието на екрана

Звездата от „Игра на тронове“ е готова за още визуални вакханалии

През юли предстои премиерата на първия епизод от седмия сезон и милиони зрители нямат търпение да видят какво ще стане с образа на Софи и всички други герои от иконичната и епична поредица.

- Софи, много е интересно да наблюдаваме как вашия образ в „Игра на тронове“ Санса Старк еволюира в различните сезони. Каква е връзката Ви с тази толкова атрактивна и сложна екранна героиня?

- Малко ми е трудно да опиша и да обхвана всички детайли и нюанси от тази динамика, която е тъй определяща за моята кариера на актриса. Не си се представям без влиянието на Санса Старк и на цялата митология на „Игра на тронове“. Чувството е, че все едно съм израснала заедно с нея. Санса е сякаш една друга част от мен, мое алтер-его. Когато трябва да играя персонажа аз отключвам тази зона, тази територия, която е дефинирана от природата и характера на Санса, и се превръщам в нея. Така е още откакто бях 13-годишно момиче. Нямаше начин да не израстна дълбоко впечатлена и повлияна от този образ. Също така предполагам, че аз също съм повлияла на персонажа, дала съм нещо от себе си на Санса, направила съм я да прилича на мен в известен смисъл. Едно е сигурно – тя е неразделна част от мен и е оказала грандиозно влияние върху формирането ми като личност, като възрастен и отговорен човек. Интересно е, но за мен тя е нещо като ролеви модели за подражание.

- Кои черти на Санса харесвате и уважавате най-много?

- Толкова са много. Тя е извън всякакво съмнение най-силният образ, който някога съм имала възможността да пресъздам на екран. Тя е една от онези млади жени, които винаги се борят докрай и не се отказват пред лицето на предизвикателствата. Също така тя е майстор на адаптирането, нейното оцеляване винаги е под въпрос във враждебната среда на сериала и тя е култивирала способността да се променя спрямо обстановката и да извлича максималната полза от обстоятелствата, независимо дали те са в нейна полза или не. Тази черта е особено важна за мен – да успееш да се адаптираш към изменящата се среда. Оцеляване по Дарвин, така да се каже.

- Благодарение на „Игра на тронове“ Вие сте участвали в някои от най-натуралистичните сцени на сексуално насилие в историята на телевизията. Някои по-пуритански настроени критици и зрители дори заявиха, че според тях тези кадри били твърде крайни. Какво е Вашето мнение?

- Не бих казал, че са крайни. Нямам проблеми със секса и насилието на екрана. Тези неща са се случвали чест в Средновековието, което е послужило за вдъхновение на „Игра на тронове“. Авторите на сериала се придържат към съдържанието на книгата и нямат намерение да олекотяват материала или да странят от силните и остри образи. Картинката не е много хубава, но е интересна. Сериалът рисува едни реалистичен свят от миналото плюс малко дракони.

Щеше да е направо несправедливо да решим, че няма да показваме по-крайните сцени и да се правим, че тези неща не са се случвали. Реакцията на публиката към съдържанието на отделните епизоди е силна и аз се радвам, че ние участваме в един важен обществен дебат. Всъщност аз дори се запалих по активизма и дори се записах да помагам на една организация, която се занимава с правата на жени от държави, в които изнасилването се смята за вина на жената и жертвите на сексуално насилие са изолирани от обществото. Идеята е да помогнем на тези жени да си стъпят на краката и да могат да се върнат обратно в обществото.

Аз се опитвам да бъда част от тяхното усилие да живеят нормален живот. Сериалът също може да е от полза. Тези неще не бива да са табу.

- Санса преживя толкова много в последните сезони. Дали не е време да започне да си отмъщава?

- Обещавам, че Санса ще бъде страшно силна този сезон. Ще проявява по-малко емпатия към другите образи, ще бъде по-индивидуалистично настроена и ще прави това, което иска. Независимо дали това ще я приближи към мрака. Със сигурност това ще е вълнуващ сезон за персонажа.

- Ще бъде ли Санса добър владетел на Севера?

- Тя се чувства предадена и изоставена. Несъмнено тук е намесен и елементът на завистта. Тя смята, че заслужава кралските лаври. И мисли, че е несправедливо да не я признават.

- Какво ще Ви липсва най-много от снимките в Белфаст?

- О, Господи, онази нощ си мислех точно за това и емоциите нахлуха в съзнанието ми. Със сигурност ще ми липсва акцентът на местните. Обожавам ирландския акцент. Отделно ще ми бъде мъчно за целия екип в Белфаст. Знам, че звучи изтъркано, но ние станахме като семейство. А и шопингът, разбира се.

- Помните ли деня, в който получихте ролята в „Игра на тронове“?

- Да, разбира се. Мейси Уилиямс и аз бяхме заедно и се зарекохме, че ще получим ролите, за които кандидатствахме.

- Мислите ли вече как ще продължите кариерата си след края на сериала?

- Да, вече сериозно мисля за това. Дори започвам да се паникьосвам какво ще стане. След края на „Игра на тронове“ няма да имам гарантирана работа. Изпълнена съм с несигурност, притеснявам се. Но същото така знам, че бих си взела и малко почивка от актьорската игра. Така че, незнам какво предстои и живея ден за ден.

- „Игра на тронове“ Ви направи световно разпознаваема, едва ли ще бъде трудно да намерите роли...

- Вярно е. Няма друг сериал, който да предоставя такава платформа. Много режисьори и продуценти го гледат и обожават.

- Какво е отношението Ви към модния свят. Редят ли се дизайнерите на опашка, за да Ви шият рокли?

- Не бих казала, че се редят на опашка. Но аз си имам доста добър личен стилист. Тя е опитна мацка и знае как да ме облече, така че да привлека вниманието. Но това е за събития, премиери, светски ангажименти. В ежедневието си изобщо не съм претенциозна и нося всякакви боклуци, ако трябва да съм честна. Нищо модно, нищо лъскаво и скъпо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта