Социален проект за 500 000 лв. промени живота на 96 нуждаещи се жители на район „Източен“ в Пловдив

96 нуждаещи се деца и възрастни с тежки физически и ментални увреждания от район „Източен” в Пловдив бяха подкрепени по проект „Независим живот”. В продължение на две години потребителите получаваха здравни грижи от медицинска сестра, медицинска рехабилитация, психологическа подкрепа. 32  трайно безработни лица пък получиха трудова заетост, стана ясно на заключителната пресконференция по проекта на стойност 499 945.31 лв. по процедура  на директно предоставяне на безвъзмездна финансова, която се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и е съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

„Това е вторият социален проект, който изпълняваме успешно. Той е насочен към наши съграждани от уязвими групи, самотни възрастни хора, които получиха социален и личен асистент, специализирани грижи от медицинска сестра, рехабилитатор и психолог. Много от потребителите на проекта излязоха от домовете си за първи път от години насам“, заяви кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков, който подчерта ролята на социалното включване. За целта по проекта бе закупен специализиран бус с рампа за трудноподвижните потребители на услугите. „Освен грижа за здравето, хората получаваха възможността да посетят културна проява и да общуват“, обясни още районният кмет на „Източен”. Николай Чунчуков заяви ангажираността на неговия екип към социалните потребности на жителите на района.

Координаторът на проекта Стефка Симеонова даде конкретни примери за положителния му ефект и за променени човешки съдби. Тя допълни, че устойчивостта на проекта ще бъде поета от „Социалния патронаж“, както и че се очаква становище от Агенцията по социално подпомагане. На заключителната пресконференция присъстваха общинският съветник и двукратен олимпийски шампион по кану-каяк Николай Бухалов, представители на Община Пловдив и районните администрации, партньори и много гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони