Социалистите в Пловдив почетоха паметта на Никола Вапцаров пред паметника му на едноименния булевард

Десетки пловдивчани се събрахаднес пред паметника на Никола Вапцаров на едноименния булевард в пловдивския район „Южен”, за да отбележат с минута мълчание 75 години от разстрела на поета хуманист и антифашист.

„На 23 юли 1942 година на гарнизонното стрелбище в Школата на запасните офицери в София от монархо-фашистки куршум загина поетът революционер заедно с неговите другари Антон Козинаров, Петър Богданов, Георги Минчев, Антон Попов и Атанас Романов”, припомни млада социалистка Таня Мачанова.

Тя подчерта, че изминалите 75 години не заличават светлия образ и дело на Вапцаров, а неговият лирически герой, който ликува и се терзае, копнее и греши, сражава се и пада, обича живота и го ругае, продължава да живее, защото се бори за по-светлото бъдеще.

„Гордият син на Пирин, наследник на борци за национално освобождение и обединение на българския народ, успя за 33 години живот да бъде работник, моряк и поет. Той сплете в един възел страданията и борбите на своята социална среда със страданията, борбите и надеждите на целия български народ и на човечеството”, каза в словото си доц. Ангел Иванов, председател на социалистите в район „Южен”, която бяха организатори на днешния митинг поклонение пред паметника на Никола Йонков Вапцаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони