Социалисти от Велико Търново, Габрово и Севлиево отбелязаха 75 г. от Балванската битка

Активисти на БСП и Антифашисткия съюз се събраха край едноименния паметник, за да отбележат 75-та годишнина от гибелта на партизаните от Габровско-севлиевския отряд. Народните представители от Велико Търново Весела Лечева и Валентин Ламбев и от Габрово Кристина Сидерова, лидерите на социалистите в двете области Петко Тюфекчиев и Николай Григоров, кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, както и кметът на Балван Недьо Георгиев, който беше символичен домакин на събитието, бяха сред десетките, избрали в съботния ден да почетат паметта на загиналите герои.

38 партизани са водили сражение срещу 4000 жандармеристи, полицаи и войници, които са били в пъти по-добре въоръжени от малкия отряд. Партизаните дават 11 жертви, но успяват да отбият атаките. Днес като спомен от тази битка, съществуват два паметника - Антифашисткият мемориален комплекс край Балван, където всяка година се събират социалистите, за да отдадат почит пред загиналите партизани, и още един, който се намира в землището на с. Ветринци, там, където в действителност са се водили сраженията. Тази година социалистите положиха цветя и пред този паметник.

„Днес сме тук, за да изразим своята почит и признателност и да сведем глави пред подвига на героите ни. Тези, които ни завещаха каузата за свободна и справедлива страна - подвиг, който няма да забравим. Но какво означават днес понятията свобода и равенство. Те със сигурност не са нещо, което можем да пипнем. Те са послание, което всеки ден трябва да отстояваме, всеки ден и с усилията на всеки български гражданин“, каза в словото си народният представител Весела Лечева.

„Почитаме 75 г. безсмъртие, 75 г. почит към подвига на тези млади българи, които излязоха в неравна битка с фашистката власт, за да бъде България независима и свободна. Една България, която отново е изправена пред предизвикателство. Демокрацията е в опасност, свободите са в опасност. Неравенствата в нашето общество се задълбочават, проблемите стават все по-големи и все по-нерешими. Затова ние като наследници на тези герои сме длъжни да отстояваме техния подвиг и в предстоящите избори да покажем, че имаме силите, възможността и желанието да променим България“, бяха думите на Валентин Ламбев.

Пред насъбралото се множество говори и областният лидер на БСП Петко Тюфекчиев, който каза, че единственият начин да покажем признателността си към загиналите в битката партизани, е да покажем, че сме обединени, че сме готови да продължим тяхното дело, да продължим битката, която те са започнали и в която са загинали, за да ни има нас. Кметът на Сухиндол Пламен Чернев припомни, че жертви в тази битка е дало и борбеното село Коевци. „Ние имаме 11 убити партизани в габровско-севлиевския. Баба Съба Енева даде всичките си четири деца в тази антифашистката борба. Затова, трябва да се помни и да се знае, че фашизъм в България е имало“, заяви инж. Чернев.

След като официалните гости и участниците в поклонението сведоха глави пред паметта на загиналите партизани и положиха цветя пред паметника, денят продължи с изпълненията на състави от Габрово, Балван и Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България