Социалният министър Бисер Петков: Концепцията за изплащане на втора пенсия ще бъде ясна до средата на декември

До средата на декември трябва да е ясна концепцията за изплащане на втората пенсия. Към момента няма законови текстове за изплащането на допълнителната пенсия от универсалните фондове, въпреки че първите, които могат да се възползват от нея, ще се пенсионират през 2024 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков по време на конференцията “Еволюцията на пенсионните модели”. Форумът е организиран от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества в България.

Предварителната програма предвижда да бъде направена съпоставка на практиките в различните държави. Международни експерти ще представят своята визия за развитието на работещия в България тристълбов модел, съобщава БНР.

Към юни тази година в допълнителните пенсионни фондове вече се осигуряват над 4,526 млн. лица, а нетните активи са повече от 11,723 млрд. лева. Заедно с това за периода 01.01.2002 г. - 30.06.2017 г. пенсионните фондове са изплатили на осигурените лица или на техните наследници повече от 1 млрд. лева, припомнят от асоциацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес