Социалният министър: Законът за личната помощ ще е твърде скъп

Майки на деца с увреждания призоваха да се спрат течовете на пари за услуги на хартия

Законопроектът за личната помощ, който омбудсманът Мая Манолова внесе преди дни, ще изисква още толкова средства, колкото е тазгодишния бюджет на Министерството на труда и социалната политика - 268 млн. лв. Финансовият ресурс е огромен и не съм сигурен, че обществото ще може да го поеме. Това заяви социалният министър Бисер Петков на среща с майки на деца с увреждания, които от дни лагеруват пред община Варна.

Петков дълго разговаря с тях, за да чуе мнението им за проекта на омбудсмана и конкретните им искания. "Спрете течовете на пари в министерството и ще се осигурят средства за личната грижа. В момента системата не ни подкрепя, а ние я обслужваме. Чиновници вземат пари, за да ни обучават как да гледаме собствените си деца, полага ни се ненужно работно облекло, по програмите за лични асистенти заплати вземат психолог, рехабилитатор и медсестра, на които очите не сме виждали. А в същото време в дневните центрове няма педагози", изредиха дефектите на системата Диана Димитрова и Диана Маркова, майки на навършили пълнолетие деца с увреждания.

Те са в най-тежко положение, защото подкрепата драстично спада след 18 г., призна министър Петков. Според него около 80 000 души от общо половин милион българи с увреждания имат нужда от лична помощ. В момента 23 000 човека получават асистентска помощ средно по 150 часа месечно, за която държавата плаща 68 млн. лв. при ставка от 1 минимална работна заплата.

В проекта на Мая Манолова се предлагат до 330 часа месечно при 1,5-2 минимални заплати.

"България трудно може да си го позволи, а ултимативното поставяме не въпроса предизвиква у мен опасения, че няма да свършим полезна работа", посочи министърът. Според него по-добре е да се приеме изцяло нов Закон за хората с увреждания, в който ще се предвидят услуги за всички групи.

МТСП работи от февруари по такъв проект. Майките настояха, каквито и промени да се направят, парите и помощните средства и услуги да не се дават на калпак, а след индивидуална оценка. Второто им искане бе за създаване на електронен регистър на хората с увреждания. Петков не се ангажира със срок кога ще е готов той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България