Социалният център във “Ветрен” ще има покрит басейн

Ще се проведат обучения на родители и доброволци в помощ на децата

Община Бургас започна изпълнението на проект "Създаване на център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства". Вече се извършват строително-ремонти дейности в сградата. Предстои да се достави необходимото специализирано медицинско оборудване и обзавеждане за Центъра, който ще се намира в квартал "Ветрен". Това съобщиха от кметството в морския град.

На по-късен етап ще се проведат обучения за родители, медицински специалисти, доброволци. Вече е одобрено предложение на Община Бургас за разширяване на обхвата му с изграждане на покрит басейн за подводна рехабилитация към центъра. То бе подадено през късната есен на миналата година, а към днешна дата вече е сключено необходимото споразумение за допълнително финансиране между Община Бургас и Министерство на здравеопазването.

За ползвателите на новия басейн са предвидени помещения за предварителна подготовка на децата за влизане във водата, душове, съблекални, санитарен възел, помощни помещения и помещение за терапевт, съгласно нормативните изисквания.

За осигуряване на достъпна среда, в басейна ще бъде монтиран подвижен лифт, чрез който, с помощта на асистент, децата с ограничена подвижност биха могли лесно и удобно да се потапят във водата и да излизат от нея.

На финал са строителните дейности в друг нов социален център - за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Той ще се намира на втория етаж в сградата на бившия "Отрезвител" на града. Там се извършва саниране и ремонт на вътрешните помещения. Изцяло е обновен покривът. Монтирана е алуминиева дограма.

След приключване на строителните дейности, ще бъде закупена и доставена бяла, черна техника, както и необходимата мебелировка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони