Социални предприятия искат повече поръчки от общините

Вкарват ги в регистър на две групи - малки и големи

Предприятията, в които работят хора от уязвими групи, настояват за регулярни поръчки от общините. Това обяви във Варна председателят на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации /ТПК/ Стилиян Баласопулов.

"В момента у нас има 123 такива фирми, които дават заетост на близо 2000 души. За да се развиват и да работят ефективно, е нужно тясно сътрудничество с държавната, местната власт и бизнеса. МТСП работи за това, но това не е достатъчно. Реално тези предприятия подпомагат местните икономики, а заради липсата на поръчки от общините оцеляват предимно чрез договори на ишлеме. Голяма част от продукцията им отива за износ, което е белег за високото й качество. Търсят я навън, но не и у нас", посочи Баласопулов.

Според него една от причините е, че вратички в Закона за обществените поръчки дават възможност на възложители да избягват специализираните предприятия. За да популяризира продукцията им и да насърчи общините да работят с тях, НС на ТПК и МТСП организират регионални форуми за социално предприемачество и изложения на стоки.

Първият бе открит във Фестивалния и конгресен център във Варна от зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. "В приетия на 18 октомври Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика за първи път са формулирани точни и ясни параметри, на които трябва да отговарят съществуващите сега над 4700 социални предприятия", заяви тя.

Те ще влязат в регистър, разделени на малки и големи. Първите трябва да имат поне трима работници от уязвими групи - инвалиди, хора над 55 г., бивши затворници и др. или да инвестират поне 7500 лв. от печалбата си за социални и екологични цели. Големите социални предприятия трябва да заделят за това минимум 75 000 лв. от печалбата си и 30% от персонала им да е от уязвими групи хора.

"Дали сме възможност социалните предприемачи да ползват подпомагане от общините - чрез предоставяне на земя за строеж и помещения под наем с решение на общинските съвети. А данъчните преференции, ползвани досега от ТПК, ще важат за всички вписани в регистъра", подчерта Петрова. Според нея предстои да бъде изработен правилник за приложение на закона, в който ще се включат и допълнителни мерки за насърчаване на сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България