Спасени са пет пострадали от буря щъркели

Пет сигнала за пострадали бели щъркели след гръмотевична буря и едра градушка в началото на месеца са постъпили в РИОСВ-Велико Търново. Сигналите са подадени от жители на три села от община Полски Тръмбеш.

Най-много обаждания са получени от село Масларево, където има общо 7 гнезда на щъркели. На 3 юли експертите от инспекцията са установили, че две от гнездата са пострадали. Открити са четири мъртви щъркела - 3 възрастни и един млад екземпляр. На 6 юли е открит малък щъркел, останал сам в гнездото и ранен възрастен екземпляр. Двете птици са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

На 8 юли е постъпил нов сигнал за 3 млади щъркела в безпомощно състояние. В спасителната акция са се включили екип „Енерго-Про“ - за прекъсване на електрозахранването, както и дежурен екип на РСПБЗН – Велико Търново. Едната птица е изпратена за лечение във Фондация „Диви животни“ – София, а другите две са излетели от гнездото при опита да бъдат взети от него.

В село Сломер на 4 юли е намерен възрастен щъркел, паднал от гнездото по време на бурята. Птицата е била с травма на едното око, без видими счупвания, но неподвижен и без опити да лети. В гнездото е имало 4 млади екземпляра, които според подателя на сигнала, са обгрижвани от другия родител. Птицата е изпратена за лечение в спасителния център в Стара Загора.

На 6 юли в село Климентово се е разрушило гнездо, една от птиците – очевидно паднала от него, е открита със счупено крило и също е транспортирана до центъра за диви животни в Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България