Спасил се българин от пожара в Гърция: Шансът ни беше да влезем в морето и там оцеляхме

Пожарникарите продължават издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина. Районът бе о пустошен от пожари , които отнеха живота на 74 души. По последни официални данни пострадалите са 187. Сред тях е и българката Елена Иванова, която е в болница .

В Мати почти няма оцелели къщи. Навсякъде има разтопени части от автомобили. Българите в Мати са 7-8, всички са се спасили и са добре, предаде БТВ. В района продължава да няма ток.

Един от спасилите се в морето е и българинът Съби Кисьов. „Всичко стана ненадейно, единственият ни шанс беше да влезем в морето и там оцеляхме. Всичко стана за около 3-5 минути”, каза той.

Трудно беше с дишането, защото вятърът духаше срещу нас, допълни той.

На брега някои хора са намерили смъртта си.  Други пък са скачали от скалите, тъй като огънят ги е настигнал.

„Никой не излизаше от водата, единственото спасение беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки. Качваха ни по десетина души, а навътре ни чакаше друга по-голяма лодка”, разказа Съби Кисьов.

Няма данни за други пострадали българи освен Елена Иванова, каза консулът ни в Атина Иван Иванов. „Умоляваме всички български граждани, които се намират в районите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството, за да получим информация, ако има друг пострадал български гражданин и да окажем необходимото съдействие”, допълни той.

По данни на пожарната служба на Гърция около 100 души все още са в неизвестност.

Има информация за задържан български граждани преди 5 дни в района на Серес, но няма общо с пожарите от понеделник, 23 юли, подчерта Иванов.

Огнената стихия блокира и част от остров Крит, където има българска общност.

„На острова имаше три огнища, които бяха овладени до вчера вечерта”, каза Петър Анастасов. Над 50 пожарникари с повече от 15 полицейски и пожарни коли обикаляха районите и гасяха пожарите, които бяха отдалечени от районите с хора, но изгоряха огромни площи със земеделска продукция”, каза българинът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България