Спасителите не откриха Боян Петров в лагер 2

Алпинистът Боян Петров не беше открит в лагер 2 под осемхилядника Шиша Пангма.

Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите, съобщава БТВ.

Надеждата беше той е да е в 2агер 2, тъй като на мястото има всички нужни пособия за оцеляване.

Деян Петков, част от Ситуационния център в София, отрече информацията за палатка в Лагер 3. По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу, или е била издухана от вятъра.

По-рано днес пред bTV Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на Лагер 3. След изказването на Петков той отново подчерта, че говори за третия, а не за втория лагер под върха.

Там бяха забелязани по-рано днес две окопани поставени палатки и шерпите се придвижваха бързо натам, за да видят какво има вътре. Това е последната информация от екипа на алпиниста, който обобщава данните от спасителната акция в Хималаите.

Хеликоптерите са успели добре да огледат пространството. Информацията за специфични обекти в Лагер 3 също не се потвърждава, коментира още Петков.

От шерпите, които са тръгнали към Лагер 2 някои ще останат, а други ще се насочат към Лагер 3.

Петков добави, че до момента времето в планината е позволявало бързо вървене по височина.

Акцията ще продължи докато не бъде обходен целия предполагаем маршрут на алпиниста ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България