Спасители предупредиха кметове за опасност от водни бедствия

Под критичното ниво са водоемите в Монтана, Варна и Бургас.

Интензивни валежи с гръмотевици могат да се изсипят над област Монтана в началото на тази седмица, има условия и за градушки, оповестиха метеоролозите и обявиха жълта степен на опасност от бедствия в региона.

Според експертите на места валежи могат да стигнат до 30 – 50 л/ кв.м. Директорът на Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” комисар Венцислав Райков е изпратил предупредителни писма до кметовете на общини в областта и до управителя на ВиК -Монтана, ЧЕЗ -Разпределение и управителя на Областното пътно управление.

Той ги уведомява при възникване на извънредни ситуации, създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктурата и околната среда да подават информация незабавно в Оперативния център към Регионалната противопожарна служба в Монтана на телефони 096/396 464 и телефон и факс 096/301 606.

В края на миналата седмица над Северозапада се разрази водна буря, която заля улици в Монтана и района. 18 автомобила в областния град бяха хванати във воден капан и измъкнати от спасители. В близкото до града село Стубел преляло дере наводни няколко къщи и едва не удави възрастна и трудно подвижна жена.

Наводнени райони имаше и в Лом. Заради аварии на ел.мрежата хиляди хора останаха без ток за няколко часа. С помощта на спасители и аварийни екипи обаче обстановката в региона бе нормализирана бързо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България