Спасителната операция за децата в пещерата в Тайланд (инфографика)

4 деца спасени, извеждането на другите предстои утре

Цялата операция може да продължи няколко дни

Изключително рискованата и трудна операция по спасяването на 12-те деца и техния треньор от наводнена пещера в Тайланд даде първите си резултати. Четири от момчетата бяха изведени на повърхността и предадени на лекарски грижи, макар че състоянието им е оценено като “перфектно”, особено предвид преживяното.

Акцията по извеждането на останалите ще бъде подновена утре.

Децата от местен футболен отбор, на възраст между 11 и 16 години, и техният 25-годишен треньор, бяха блокирани в пещерата Там Луанг на 23 юни, след като влезли в нея, но внезапно изсипал се порой отразял пътя им за връщане. След 9 дни в неизвестност, те бяха открити на 2 юли от британски водолази, включили се в спасителната операция. Първоначалните планове да останат вътре до края на дъждовния сезон, който продължава до октомври, като междувременно ги снабдяват с храна и всичко друго необходимо, бяха отхвърлени заради промените в условията в пещерата. Решено бе да бъдат изведени, въпреки че големи участъци от тунелите са напълно под вода, заради което децата бяха спешно обучени да плуват и да се гмуркат.

“Днес е големият ден”, съобщи губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн, който оглавява кризисния щаб, днес в 6,00 българско време, когато започна операцията по извеждането. В нея участваха 90 водолази - 40 чуждестранни и 50 тайландски. Очакваше се първото дете да излезе на повърхността към 17,00 ч, но това се случи доста по-рано - в 13,40 ч. След извеждането на още три момчета операцията бе временно прекратена, тъй като водолазите се нуждаят от около 10 часа подготовка за нова акция. Всяко дете бива съпровождано от двама професионални гмуркачи през тъмните и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения. Спасителите тренирали няколко дни за операцията, която също може да отнеме дни.

12_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят