Спасител: Не тръгвайте в планината без зареден телефон и приложение за локация

До този момент нямахме законова възможност да поискаме информация за местонахождението на телефон на човек, който се е изгубил в планината. С промени в закона предстои да се регламентира, че мобилните оператори ще дават тази информация на планинските спасители до 2 часа след поискване.

Това обяви Емил Нешев от Планинската спасителна служба по БНТ. Очаква се промените да влязат за обсъждане на първо четене тази седмица.

"И политиците оцениха, че има дупка точно по този повод. Имаше среща, на която бяха обсъдени промените, които да улеснят работата на планинските спасители", посочи Нешев.

Той разказа, че след последния случай на жертва в планината, близките и политиците са инициирали среща на заинтересованите страни в комисията по вътрешен ред и сигурност, която единодушно е приела, че ПСС трябва да получава информация от мобилните оператори.

Според Емил Нешев, успехът е комплексен и показва, че когато има обединение около кауза, партийните пристрастия остават на заден план.

"Ако всички, които ходят в планините, имат предварителната нагласа какво да правят при възникването на една аварийна ситуация, нещата ще се случват много по-лесно. А в планината аварийните ситуации се случват много бързо", коментира Емил Нешев.

По думите му, самостоятелното пребиваване в планината има своите плюсове, но рисковете, които поема са огромни. Затова експертът препоръча да не тръгваме без зареден мобилен телефон и приложение за мобилна локация, каквото може да бъде изтеглено и от сайта на ПСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България