Спасиха бебе с уникална операция

Интервенцията била извършена в „Пирогов“ от д-р Цветко Георгиев и проф. Никола Владов

Светила в хирургията от „Пирогов” и Военно-медицинска академия спасиха живота на 4 - месечно момиченце. В началото на новата година проф. Никола Владов от ВМА и детският хирург д-р Цветко Георгиев от спешната университетска болница извадиха огромен тумор от детето, съобщиха от „Пирогов“. Там станала уникалната операция.

Образуванието обхващало едната половина на черния дроб на бебето и изпълвало цялата му коремна кухина. Туморът бил с размер на детска главичка. Д-р Георгиев обясни, че при подобни хемангиоми, лекарите първо чакат детето да порасне и тогава го оперират. Според хирурзите не е новост, че бебето се е родило с тумор, но толкова голям се среща рядко. Д-р Георгиев коментира, че в случая става въпрос за „най-малкото дете, което сме срещали и сме оперирали до този етап с такава чернодробна патология“.

Образуванието било открито случайно и семейството било препратено към д-р Георгиев.

В университетската спешна болница направили изследвания. Те показали, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. „Тук бяхме лимитирани от към време. Стабилизирахме детето, подготвихме го за операция и я направихме”, обясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Проф. Владов пък подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита.

Седмица след успешната интервенция, момиченцето е изведено от детската реанимация и вече е в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”. Прогнозите на лекарите са, че детето ще води нормален начин на живот.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве