Спасиха дете с уникална операция

Сложната интервенция у нас струва 30 хил. лева, а във Франция - 100 хил. евро

Специалистите са оперирали 60 деца по този метод

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница „Св. Иван Рилски”. Екипът, ръководен от д-р Станимир Сираков е достигнал до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа – през вена на крака му.

„През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една. Без да се увреди нормалното кръвообращение на мозъка, за да бъде функционален индивидът”, обясни д-р Станимир Сираков пред БНТ.

Той уточни, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него специалистът е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания.

Д-р Сираков разказа, че операцията у нас струва около 30 000 лв., защото се плащат само консумативите, а във Франция цената е над 100 000 евро, като всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро.

„Това, което вече извършваме и в България, да кажем с доста добра успеваемост, спестява скъпото лечение, което до момента заплащаше Фондът за лечение на деца”, коментира лекарят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве