Спасиха живота на млад мъж, прободен в сърцето, с уникална операция

Хирурзи от столичната болница "Света Екатерина" успяха с уникална операция да спасят живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето.

В четвъртък през нощта – 22 юни, с екип на Спешна помощ в болница "Св. Екатерина" постъпва  28-годишен мъж с прободна рана в областта на сърцето.

След като беше свален от линейката, пациентът изпадна в клинична смърт, разказва проф. д-р Димитър Петков, началник на Клиниката по сърдечна хирургия в болница "Св. Екатерина" в ефира на БТВ.

Започват незабавни реанимационни мероприятия и в това състояние пациентът е заведен в операционна зала. Опериран е веднага от екипа на проф. Петков) и прободната рана е зашита.

Въпреки масивната кръвозагуба от 3 литра в белия дроб и около сърцето, пациентът се възстановява сравнително бързо и вече диша самостоятелно и е контактен.

Добрата организация и отлично подготвените дежурни екипи на болницата се оказаха от решаващо значение при спасяване живота на младия мъж.

Имаше риск, пациентът имаше късмет, че не допуснахме да изпадне в мозъчна смърт, уточни шефът на Клиниката по сърдечна хирургия.

Пациентът е докаран от "Пирогов", не е бил здравно осигурен, и близките му са помолени да платят здравните вноски за година назад, за да може болницата да си получи парите по пътеката от Здравната каса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве