Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Снимка: БТВ

Шанс за нов живот за уникален български храм. След години на разруха изоставената църква "Свети Димитър" в планината над Трявна ще бъде възстановена с пари от Европа, съобщи БТВ.

Годината е 1876-та, избухнало е Априлското въстание, но хората в село Скорци не се отказват и дострояват храма си. "Свети Димитър" е техен обединител в продължение на десетилетия. "За жалост поради демографските фактори и във връзка с развитието на по-късните процеси селото е почти безлюдно и храмът е напълно запустял&", разказва Дончо Захариев, кмет на Трявна.

Църквата е строена от племенника на прочутия майстор Уста Генчо, а стените са изрисувани от учениците на Захари Зограф. Отвътре църквата е изключително богато изографисана - с ярки цветове, нетипични за повечето храмове у нас. За съжаление основните поражения са именно във вътрешността. Селото е почти безлюдно. Местната власт се надява възстановяването на църквата да върне хората.

Както се е случило след ремонта на три стари църкви в Трявна и построяването на една чисто нова. "Има много хора, които се радват, че има храм и по една или друга причина идват да се порадват или просто да запалят свещичка, каза йерей Николай, храм "Св. Николай".

"Надявам се с възстановяването на този уникален храм да възстановим възможността хората да се завръщат по тези красиви места", сподели Дончо Захариев, кмет на Трявна.

"Свети Димитър" е паметник на културата от национално значение. Проектът за възстановяването на храма чака одобрение за еврофинасиране."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България