Спасяват чемширите в Монтана

Чемширите в по бул."Славянски" в Шумен са били пръскани ръчно

Общинската управа в Монтана започва химическа обработка на чемширите в парковете на областния град. Това се налага заради пораженията, нанесени върху храстите от чемшировите молци, съобщи кметът Златко Живков. От месеци чемширите в градските градини, пред блоковете и по дворовете на гражданите са подложени на унищожение от опасните вредители.

Зелените храсти са нападнати от пеперудата Сydalima perspectalis, която е сравнително нов вредител и в България е известна от 2016 година, казаха специалисти. Пеперудата има две поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и повече. Видът презимува като ларва, здраво захваната за листата в обвити като с коприна пашкули. Молецът снася от 5 до 20 яйца, а гъсениците се хранят с твърдите листа и кората на чемшира, който остава без листа и изсъхва.

Според експертите по озеленяване в общинска администрация растенията в Монтана дори и изсъхнали, могат да бъдат спасени заради здравата им коренова система, но за да се случи това трябва да бъдат унищожени вредителите. Една дезинсекция в парковете „Свети дух” и „Слънчевата градина” ще струва на общината близо 900 лева, но за по-добър ефект след седемдневен период обработката на растенията с препарати трябва да се повтори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България