Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата

Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Правителството няма да подава оставка, няма да има предсрочни избори и ГЕРБ ще управлява още два мандата. Това обяви депутатът, избран от гражданската квота на ГЕРБ Спас Гърневски по Канал 3.

Той бе категоричен, че изявленията от страна на опозицията, че има вътрешни раздори и противоборства в партията не отговарят на истината.

„Парламентарната група никога не е била толкова единна. Тя твърдо стои зад премиера и наченки за вътрешен сблъсък са в главите само на някои определени хора. Но ГЕРБ не е „Позитано” 20”, обяви Гърневски.

Относно сътресенията в коалиционните партньори от „Обединени патриоти” и оставката на вицепремиера Валери Симеонов той изрази оптимизъм.

„Политика на ГЕРБ е да не се меси в отношенията на малката коалиция. Аз съм убеден, че ще си решат проблемите и това не е наша работа. Те изчистиха много неща и това ще изчистят.

Управлението не е имало нужда от укрепване. Валери Симеонов направи един много сериозен морален акт. Той беше много добър вицепремиер, гонеше нещата си докрай. Неслучайно един от нашите ръководители обяви, че сега управлението ще стане по-работособно”, каза Гърневски и поясни, че недоволството от страна на майките на деца с увреждания и искането им за реформи е било справедвиво заради.

Протестират обаче не само родителите на деца с увреждания, а в последните дни вече в няколко града се протестира и срещу цените на горивата и стандарта на живот. Ще се поддаде ли управлението под натиска на улицата?

„Два пъти със счупената стомна, трети път няма. На два пъти премиерът Борисов с жест върна властта, остави топката на голлинията на протестиращите и на тези, които яхваха протеста. И двата пъти те, вместо да вкарат гол, връщаха топката. Трети път няма да има”, каза Гърневски и като аргумент даде, че се изпълнява стриктно програмата на управляващите.

„Не само се изпълнява, а преизпълнява”, обяви Гърневски и изтъкна икономическия растеж, увеличението на заплатите, намаляването на дълга, които са планирани не само в Бюджет 2019, а и в програмата до 2021 г.

„Всички наблюдатели, синдикати, всички казват, че това е най-добрият бюджет в Прехода, който дава предпоставки и да бъде доразвит. Толкова е справедлив бюджета, че включително увеличава заплатата и на президента Радев, който критикува ГЕРБ”, каза още Гърневски.

Той потвърди, че позицията на ГЕРБ е, че протестите се организират и то от БСП.

„Има редица публикации, които недвусмислено показват, че има сериозна организация – опит за организация на сериозен протест. Разбира се, че има хора, които протестират спонтанно. Има и такива, които имат основание за това – ето майките са пример за това.

Разполагаме с информация, според която БСП категорично участва в организацията. Става въпрос за маса градове и имена. Даже и г-жа Нинова от трибуната обясни, че остава малко време на управляващите и че тръгват сред хората. Казва „Идва 11 ноември, трябва да ги изметем”. Вече има намеци за метеж, за преврат, които са координирани с президента.

Като например речта на президента от миналата седмица – това бе превратаджийска реч”, каза Спас Гърневски и обясни защо смята речта за превратаджийска:.

„Защото тази реч е абсолютно необоснована. Този човек, който няма тези правомощия по Конституция... Това е човек, който е избран с представителни функции. Той си позволи да критикува управляващи, съд, прокуратурата. На какво основание го прави, с какви правомощия. Излиза и критикува, а всъщност няма никакви задължения и правомощия”.

Спас Гърневски обясни, че лично е извел на дневен ред темата за организация на митинг в подкрепа на управляващите.

„И на мен ми бе предложено дали да не бъде обсъдено в парламентарната група, дали не е редно при толкова необосновани предложения да излезем по най-демократичния начин да излезем на улицата с нашите привърженици”.

Относно възможността за предсрочни парламентарни избори догодина Спас Гърневски се закани:

„Не само няма да има предсрочни избори, а ще има най-малко още два мандата на това управление. Защото още два мандата ще са необходими, за да изведем хората до онзи средноевропейски стандарт на живот”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика