"Спейс екс" изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Американската компания "Спейс Екс" изстреля своя ракета "Фалкон" от космическия център "Кенеди" в щата Флорида. На борда са се намирали 24 експериментални спътника.

От компанията на милиардера Илон Мъск описаха изстрелването като най-трудното, опитвано някога.

Спътниците, които ще бъдат пуснати в орбита, ще послужат на различни агенции, сред които НАСА, Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, няколко лаборатории на министерството на отбраната, университети и една НПО.

На борда на "Фалкон" има изследователска лаборатория, атомен часовник и праха на 152 души в метални капсули, който ще бъде разпръснат в открития космос.

Товарът с маса 3,7 тона е бил подготвен от изследователските лаборатории на Министерството на отбраната на САЩ, от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания и от НАСА.

Мисията получи названието "Ес-Ти-Пи-2". Тя предвижда разполагането на двадесет и четирите апарата на три различни орбити. На борда се намират лабораторията "Ди Ес Екс", предназначена за изучаването на условията за разпространение на радиосигнали в атмосферата, устройство за оценка при използването на "слънчево платно" за придвижване в космоса, група спътници "Космик 2" за изучаването на климата и йоносферата на Земята, а също така и създаденият от НАСА атомен часовник с грешка от 1 секунда за 9 милиона години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии