"Спейс Екс" изстреля два сателита, които ще наблюдават водата на планетата

Частната космическа компания "Спейс Екс" (SpaceX) качи на орбита във вторник два сателита с мисия да измерват с непостигната досега точност промените на агрегатното състояние на водата на Земята през следващите пет години. Изследванията трябва да установят колко лед се топи в Арктика и колко влиза в океаните, предаде БГНЕС.

Ракетата за многократна употреба "Фалкон" 9 излетя без проблеми от военната база Вандербърг в Калифорния със скъпоценния товар от два сателита, плод на партньорството между Германия и американската космическа агенция НАСА.

Спътниците поемат щафетата от мисията GRACE, която от 2002 до миналата година летяха над Земята, за да бъде изготвяна ежемесечна карта на промените в количеството на водата.

Как сателитите биха могли да "видят" или "претеглят" водата на планетата от околоземното космическо пространство? Като използват гравитацията.

Двата сателита, всеки с големина на автомобил, ще летят на около 220 км височина един до друг. Най-малките промени в масата под тях (планина, езеро, лед, порести скали...) предизвиква микропромяна в гравитацията като променя за момент разстоянието между двата сателита, измервано в микрони. С непрекъснато регистриране на промените в разстоянието се разчитат вариациите в масата на Земята под или на повърхността. Натрупването на информацията за промените с времето обозначава промяната на количеството вода: ледът, който се топи и отива в окените, водата, която се изпарява, дъждът, който зарежда подпочвения воден слой.

За "Спейс Екс" тези изстрелвания на спътници станаха рутинни. Това е десетият старт за годината, а първата степен на ракетата бе вече използвана през януари. Този път няма да има възстановяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука