„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Заради необходимостта от допълнителни проверки американската компания „Спейс Екс“ отложи изстрелването на спътника PAZ за 21 февруари.

Сателитът на испанската държавна компания „Исдесат“ трябваше да бъде изведен в орбитата тази неделя, 18 февруари, от базата на военновъздушните сили на САЩ „Ванденберг“ с помощта на ракетата носител „Фалкон 9“, съобщи БГНЕС.

„Екипът ни на Ванденберг помоли за допълнително време, за да може да проведе финалната проверка на гаргрота. С товара и носителя всичко е наред“, обяви американската компания в "Туитър". Сателитът PAZ е проектиран и произведен от европейския консорциум „Еърбъс“. Устройството е предназначено за картографиране, наблюдение на околната среда, както оценка на водните, сухоземните и горски ресурси. На борда на кораба има и няколко по-малки апарата. Първият етап на Falcon 9 е бил използван преди това за космически полет.“

Испанската компания „Исдесат“, която предоставя спътникови комуникационни услуги, подписа споразумение с американската компания SpaceX за пускането на радарния спътник за наблюдение на Земята PAZ. Стартът бе планиран за последното тримесечие на 2017 година. Първоначално се очакваше това устройство да бъде пусната в орбитата с ракетата "Днепър" (конверсионната версия на балистичната ракета RS-20). Съответният договор бе подписан през 2015 г. по време на въздушното шоу "MAKS-2015". Стартирането трябваше да бъде извършено през същата година, но бе постоянно отлагано. През 2015 г. програмата за изстрелване на руско-украинските ракети "Днепър" бе преустановена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа