Спецакция срещу контрабанда на гориво блокира Лом

Арестувани са четирима мъже, открити са незаконно оръжие, нафта и алкохол

Полицаи и жандармеристи с оръжие и маски завардиха в сряда сутринта улици и жилищни сгради в Лом и хвърлиха в смут местните жители. Специализираната операция, в която участваха служители на четирите Районни управления в региона и Зоналното жандармерийско управление, е по разследване на канал за контрабанда на гориво.

Извършени са претърсвания в 17 домове и автомобили, задържани са четири лица и са открити незаконно оръжие, гориво, алкохол, радиостанции и фалшиви пари, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Според осведомени полицейската акция е била насочена срещу групата на скандално известния в Северозапада криминално проявен и осъждан Николай Н. – Яйчака. При обиска в дома на 45-годишния ломчанин пазителите на реда са открили и иззели четири 30-литрови пластмасови туби с миризма на дизелово гориво, куп мобилни телефони, карта памет, ловна камера, устройства с антени и документи.

В два лекотоварни автомобила, ползвани от Николай Н., са намерени още 107 пластмасови туби с различна вместимост, повечето празни, но в част от тях имало дизелово гориво. От жилище, обитавано от Александър Б. /43 г./, са иззети пневматична пушка, мобилен апарат и радиостанция.

В лек автомобил "Субару Легаци", собственост на Павел Б. /35 г./ са открити 4 пластмасови туби с дизелово гориво с вместимост 30 литра. От два имота в Лом, ползвани от Емил Б. / 30 г./, полицаите прибрали 20 туби с общо 30 литра дизелово гориво, 3 незаконно притежавани пистолета и боеприпаси, компютърна техника и мобилни телефони, 4 туби с гориво за плавателни средства, радиостанция, 2 навигации, фалшива банкнота от 100 лева и дебитна карта.

Спецченгетата са влезли и в ресторант-хотел край Лом, стопанисван от Емил Б., и са иззели бутилки със 114 литра етилов алкохол, както и 4 бидона с около 40 литра алкохол, всичките без български акцизен бандерол.

Четиримата мъже са задържани в ареста за 24 часа. Работа по случая продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Монтана. Николай Н. –Яйчака от десетилетия е известен в Северозапада с нелегалните си рейдове по Дунав и търговия с нелегално гориво.

През 2004 г. Яйчака бе арестуван за убийството на 16-годишната гимназистка Петя Анчова, която бе открита в Дунав с камък и котва на тялото. Съдът го призна за виновен и го прати за 16 години в затвора. Преди няколко години Николай Н. излезе предсрочно от затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право