Спецзвено подхваща опасните сгради и паметници на културата под тепетата

Известният пловдивски архитект Лидия Шилева оглави специалното звено към район "Централен", което ще прави описи и огледи и ще издава предписания за опасните сгради и паметниците на културата в града под тепетата. поема паметниците на културата и опасните сгради. Арх. Шилева и екипът й ще консултират собствениците им и ще съдействат при съгласуването на проектите им с НИНКН.

До 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата, в центъра не трябва да е останала нито една грозна или рушаща се сграда, е целта, която си е поставила градската управа. Кметът Иван Тотев и фондация "Пловдив 2019" не са си отказали от проекта "Тютюневият град", който трябва да възвърне предишния си блясък и прелест. Това стана ясно на международния форум на тема "Недвижимото културно наследство - опазване, контрол, санкции", който се проведе в четвъртък.

Представител на правния отдел на Министерство на културата представи готвените промени в Закона за културното наследство и как те ще предотвратят в бъдеще унищожаването на паметници на културата от типа на изгорелите и съборени тютюневи складове. Добрите практики в държави-членки на ЕС пък бяха представени от Петер Мичинг, шеф на дирекция "Опазване на паметниците на културата" в германския град Гьорлитц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони