Специализирано звено ще прави провери по плажове и хотели

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на промените в Закона за туризма (ЗТ). Корекциите са свързани на първо място с необходимостта до 1 януари 2018 г. в националното ни законодателство да бъде транспонирана Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, посочват от ведомството.

В Закона за туризма се предлагат също промени за намаляване на административната тежест при предоставяне на услуги по него, както и за изпълнение на Решение 338 на Министерския съвет за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Премахва се изискването за представяне за някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, като се предвижда да се въведе нов формуляр „заявление-декларация“, което в основната си част има декларативен характер. Отпада изискванията за представяне на документи или техни копия за Организация за управление на туристически район, за сдруженията в процедурата по вписване в Националния туристически регистър, а също и при вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Отпада изискването за представяне на Декларация по образец за регистрация в Търговския регистър, както и декларация, че едноличният търговец не е поставен под запрещение. Предвижда се да отпадне изискването за представяне на справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в някои обекти.

Друга важна част от корекциите в закона са свързани с необходимостта от създаване на специализирано звено за контрол към министъра на туризма. То ще извършва регулярни и инцидентни проверки, ще прилага административни мерки и ще съставя актове за нарушения.

На основание Закона за нормативните актове срокът за предложения и становища по ЗИД на ЗТ е 14 дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България