Специалисти от ВМА присадиха черен дроб на пациент с различна кръвна група от донора

Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинската академия извършиха първата у нас трансплантация на черен дроб, в която донорът и реципиентът са с различни кръвни групи. Това съобщиха от пресслужбата на ВМА. Операцията премина успешно.

4-часовата интервенция, приключила минути преди полунощ на 9 април, е осъществена от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Реципиентът е 40-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, подаден по спешност миналата седмица. Донорът е 28-годишен мъж. Трансплантацията е преминала без кръвозагуба, без преливане на кръв. "Различното в случая бе, че реципиентът и донорът бяха кръвно групово съвместими, но не идентични. Такава чернодробна трансплантация правим за първи път, заяви професор Никола Владов.

Доцент Михайлов е в екипа, който помага органите да достигнат до пациента. "По принцип трансплантацията се извършва по кръвна група. В някои случаи в условия на спешност може да се направи разногрупова трансплантация", обясни пред БТВ доц. Михайлов.

Подобни операции се извършват в други страни, от вчера - вече и у нас. Пациентът - 40-годишен мъж, нуждаещ се от неотложно лечение. В хематологията нулевата кръвна група е универсален спасител. Така е и в трансплантологията. "Има условия и рискове. Затова, за да сведат рисковете, това се прави само на пациенти по спешност. В конкретния случай преценихме, че този риск си заслужава, за да спасим живота на пациента", каза проф. Владов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България