Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Финансирането на психиатричната помощ в България не стига дори за оцеляването й. За нея са отделени едва 2 на сто от общите разходи за лечение. Това каза на пресконференция проф. Петър Маринов от Асоциацията на експертите по психично здраве. Психиатрията е в клинична смърт, допълни той. Защитените жилища "кретат", помещават се в дворове на болници, а някои психиатрични центрове се намират в сградите на складове, допълни той.

Липсва подкрепа за психичноболните хора след изписването им от болницата, липсват дневни центрове, социални работници, услуги за ресоциализация на пациента, както и подкрепа за семейството на болния, каза Теменужка Коларова от Асоциацията на семействата за партньорство в психиатрията. По думите й липсата на подкрепа за пациентите води до поява или повишаване на суициден риск. Финансовата подкрепа от държавата на психичноболен човек е 133-145 лв., посочи тя.

Обидно е да се отделят "жълти стотинки" за психиатричните стационари, каза депутатът Нигяр Джафер. Тя подчерта, че не само финансирането е проблем, а трябва да се промени отношението на обществото и на институциите към психичноболните хора, както и условията за трудовата рехабилитация. Джафер се ангажира проблемите на болните да бъдат обсъдени в заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве