Специалисти предупреждават: Пушенето на наргиле е вредно, колкото цигарите

Илюстрация: Pixabay/ Архив

Пушенето на наргиле е вредно, колкото цигарите, предупреждават специалисти. Вредата от него може да бъде не само върху белия дроб, но и върху сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза и изобщо върху целия човешки организъм, предаде БНТ.

Статистиката показва, че все повече деца се възползват активно от ароматния начин на пушене с мисълта, че не е толкова вредно, колкото цигарите. В някои от специализираните заведения за пушене на наргиле допускат деца под 16 години, въпреки забраните. А миналата година криминалисти съобщиха, че младежи масово смесват ароматния тютюн с марихуана.

На 14 януари тази година тийнейджъри, отишли да пушат наргиле в столицата, неволно запалиха заведението, след като изпуснаха лулата и въглена за наргилето.

Няма точни данни кога и къде се "ражда" екзотичното устройство. Според някои изследователи наргилето, известно още като водна лула, започва своя дълъг живот от Индия и от там бързо се разпространява в мюсюлманския свят. Съществуват обаче и южноамериканска, африканска, японска, азиатска и дори европейска версия за произхода на наргилето. В началото то се е използвало там, където е имало какво да се пуши - билки, треви, листа и корени, притежаващи лековити свойства или замайващ ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука