Специалните служби на Великобритания са знаели за готвеното похищение на Хашоги

Специалните служби на Великобритания са имали предварителна информация за готвеното от Саудитска Арабия похищение на журналиста Джамал Хашоги, съобщава вестник "Дейли експрес".

Според изданието Хашоги вероятно е убит, защото е възнамерявал да изобличи Рияд в използване на химическо оръжие в Йемен.

Анонимни източници от британското разузнаване твърдят, че са прехванали разговори на саудитското разузнаване, в които е имало заповед за похищаване на Хашоги в Турция и доставянето му в Рияд. Смята се, че заповедта е излязла от "обкръжението на краля", но не от престолонаследника Мохамед бин Салман.

Въпросната информация е станала достояние на Лондон цели три седмици преди убийството на саудитския журналист. Според "Дейли експрес" британските власти са се обърнали към саудитските си колеги с молба да не осъществяват планираната операция.

Джамал Хашоги, известен с критическите си статии към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври, след посещение на консулството на страната си в Истанбул. На 20 октомври саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата служба. 18 поданици на кралството, чиято самоличност не се съобщава, са следствени във връзка с инцидента.

Световната общественост остро осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване. Президентът на Турция Реджеб Таип Ердоган определи убийството на Хашоги като внимателно планирано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа