Специалния срещу неНормалния

Единият е арогантен, егоцентричен и сдържан. Другият - нахакан, емоционален и... чисто луд. Приличат си по това, че искат да побеждават на всяка цена и водят два от най-обичаните отбори в Англия - „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“. Най-успешните клубове във Висшата лига се изправят в дерби днес, а титаничен сблъсък освен на терена ще има и на двете резервни скамейки. Жозе Моуриньо, познат като Специалния, срещу Юрген Клоп, определил се като Нормалния, но всички знаем, че той е всичко друго, но не и такъв.

Преди сблъсъка на „Олд Трафорд“ двамата специалисти са се срещали шест пъти помежду си.

„Клоп“ е кошмар за Моуриньо“, написа британското издание „Дейли мейл“, позовавайки се на статистиката от преките срещи на треньорите.

Немският специалист е с положителен баланс срещу португалския си колега. От шестте мача между двамата Клоп е спечелил три, а Моуриньо само един. Два от мачове завършиха наравно. Головата разлика също е в полза на настоящия мениджър на „Ливърпул“ - 11:7. Когато Специалния и неНормалния се изправят един срещу друг, отборите им винаги играят атрактивно и бележат голове. Изключение прави последната среща между тях, тази през октомври на „Анфийлд“, в която „Ливърпул“ и „Юнайтед“ изиграха скучен мач, завършил 0:0. Той е и първият, в който нито един отборите на специалистите не вкарва гол. Двубой, който превърна Моуриньо и Клоп, както и играчите им, в длъжници на феновете. Вероятността те да се реваншират днес се увеличава и от пресконференциите преди мача на „Олд Трафорд“. Юрген Клоп коментира, че двамата са еднакво напрегнати и изпълнени с гняв, когато стъпят на терена. Моуриньо обаче не бе на същото мнение.

Специалния срещу неНормалния

„Той тръпне в очакване на дербито, колкото и аз - каза Жозе. - Не съм обаче убеден, че е спокоен колкото мен. Това просто е следващият голям мач на тима.“

„Мърсисайдци“ имат 5 точки повече от големия си съперник, което задължава „Юнайтед“ да спечели.

Освен това „червените дяволи“ са в чудесна форма и са в серия от шест поредни победи в първенството. „Ливърпул“ пък има четири успеха в последните си пет срещи. Златан Ибрахимович е в чудесна форма, въпреки че е с настинка. Шведът е втори сред голмайсторите във Висшата лига с 13 гола, само един по-малко от Диего Коща от „Челси“. За „Ливърпул“ големият отсъстващ е реализаторът на тима Садио Мане, който е в Габон за Купата на Африканските нации.

Специалния срещу неНормалния

А докато Жозе Моуриньо може да коригира своята персонална статистика срещу Юрген Клоп, то 49-годишният германец няма как да промени тази в своето минало. В Англия публикуваха спечелените точки в първите 50 мача на треньорите, водили тимове във Висшата лига. И знаете ли кой е първи? Не е сър Алекс Фъргюсън, нито професор Арсен Венгер. Лидер е Жозе Моуриньо! Специалния има рекордните 126 точки, които са завоювани в 50 мача. Карло Анчелоти и Мануел Пелегрини допълват топ 3 със своите 114 и 110 точки от възможните 150. Къде е Клоп? Той е едва на осмо място с 92 точки. Пред германеца са Фъргюсън със 103, Дейвид О'Лиъри - 100, Кевин Кийгън – 99, и дори противоречивият Луис ван Гаал с 94.

И още нещо интересно - Специалния и неНормалния бяха в списъка на сър Алекс Фъргюсън, който имаше намерение да завещае „Юнайтед“ на някого от тях след пенсионирането си.

„Когато уведомих борда, че се отказвам, проблемът беше кой да ме наследи - призна сър Алекс Фъргюсън във втората си книга „Лидерът“. - Стана ясно, че Жозе Моуриньо беше обещал на Роман Абрамович да се върне в „Челси“, а Юрген Клоп беше на път да преподпише с „Борусия“ (Дортмунд). В живота става така, че и най-добрите теории или най-добрите намерения понякога не се осъществяват в практиката.“

Факт, който дава още една гаранция, че сблъсъкът между „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“ ще бъде специален и не толкова нормален.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят