Специалностите в Пловдивския университет ориентирани към очакванията на работодателите

Специалностите във Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и уменията и компетентностите, придобити във вуза, стават все по-ориентирани към очакванията и изискванията на работодателите в сектора, декларира деканът проф. д-р Антон Илиев. Преподавателите в магистърските програми имат непосредствен опит с IT бизнеса, а много от тях са шефове или специалисти в софтуерни фирми.

"За професиите на бъдещето подготовката започва в настоящето. Завършилите нашия факултет намират професионална реализация на атрактивни работни места, свързани със съвременните информационни технологии", допълва проф. Илиев. Той очаква, че интересът на бъдещите IT експерти ще бъде привлечен от най-новите бакалавърски програми "Софтуерно инженерство" и "Математика, информатика и информационни технологии" наред с вече утвърдените бакалавърски програми "Софтуерни технологии и дизайн" и "Информатика".

Ориентираните към бизнес вероятно ще изберат "Бизнес информационни технологии", а бъдещите учители ще се спрат на "Математика", "Информатика и информационни технологии" или "Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт". Желаещите да усвоят висшата математика и да я прилагат в различни области на науката и бизнеса имат три възможности за избор - "Математика", "Приложна математика" или "Бизнес математика", като тези специалности могат да се изучават както в редовна, така и в задочна форма.

Бъдещите специалисти по софтуерни технологии избират измежду четири нови магистърски програми според желаната от тях специализация: графични среди и потребителски интерфейси, мобилни системи и приложения, софтуерни архитектури и средства и системи с изкуствен интелект. За предпочитащите да работят в бизнес среда вариант е магистърската програма "Бизнес информационни технологии с английски език".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони