Специфичните традиции на Коледа по света

Почти всяка от страните, които празнуват Коледа, наред с общите символи на празника, има и свои специфични традиции.

В южната ни съседка Гърция коледните празници продължават 12 дни. Там обаче, за разлика от повечето страни, на Рождество не се подаряват подаръци. Празненствата в Италия започват 8 дни пред Коледа, но големите подаръци се раздават на 6-ти януари. Тогава с метлата си долита магьосницата Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

В навечерието на Коледа във Финландия има необичайна традиция. Всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето.

Според преданията, Дядо Коледа в Чехия се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета в Чехия гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

Вместо със сняг, австралийците по-скоро празнуват Коледа с бански на плажа. Температурите при тях рядко падат под 30 градуса по това време от годината. Дядо Коледа в Австралия задължително идва със сърф.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят