Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за 7 от заловените за трафик на хора във Видинско

Снимка: Архив

Около 20 души са просили за престъпната група в Швеция, съобщи Димитър Петров

Специализираната прокуратура е поискала мярка „задържане под стража“ на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско. Това заяви на брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

Той обясни, че действията на прокуратурата по неутрализиране на групата са започнали преди около 2 месеца и допълни, че освен с трафик на хора, групата се е занимава и с лихварство. Димитър Петров заяви, че участниците са предоставяли суми на хора, а после са изисквали двойно или тройно повече при връщането.

На 20 април Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин, Дирекция „Жандармерия“ в МВР локализираха организирана престъпна група във Видин за трафик на хора с цел просия (предимно в Кралство Швеция), лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани 9 цигани . Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец. Групата е работила предимно в Швеция, като членовете й са извеждали социално слаби хора от страната да просят в шведската държава.

„В съответния тур от Швеция към България около 20 души са работили за организираната престъпна група“, посочи той, като обясни, че тези хора са били зависими от лидерите. Димитър Петров отбеляза, че в хода на разследването ще бъдат обобщени сумите, събрани от организираната престъпна група. Той уточни, че набирането на хора за просене е ставало след като организаторите са обещавали на включващите, че печалбата ще бъде разделяна наполовина.

„Връщайки се в България са им били изчислявани сметки за транспорт, храна и те са получавали изключително ниски суми за извършената от тях дейност“, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура. По думите му установеното имущество на лидерите на групата по никакъв начин не съответства с доходите им. „Това са лица, които никога не са работили, никога не са имали осигуровки“, заяви той и допълни, че сградите, в които живеят те са несравними в тези на обикновеното население в село Дреновец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право