Спецпрокуратурата обвини кмета на Костенец в длъжностно присвояване

Снимка: Община Костенец

Днес, 30 август 2019 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност по второ дело кмета на Костенец Радостин Радев. Той е обвинен за длъжностно присвояване (престъпление по чл. 201 от НК), затова че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти е поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив общо 22 137 лева, които присвоил за себе си.

Това досъдебно производство срещу Радев се води и за безстопанственост (престъпление по чл. 219 от НК). По второто дело на кмета на Костенец е определена парична гаранция в размер на 50 000 лева.

Преди повече от два месеца, на 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура придлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп.

Той бе обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице обещал 30 000 лева на общински съветник , за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.

По първото дело кметът на Костенец бе задържан под стража, впоследствие мярката му за неотклонение бе изменена в „Домашен арест“. На 29 август 2019 г. (вчера), Апелативният специализиран наказателен съд отново измени мярката му в по-лека – гаранция в пари от 70 000 лева. Това определение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право