Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за швейцареца, обвинен в тероризъм

В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Кевин Бехли, с повдигнато обвинение за тероризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд.

Делото ще се разгледа в 15.00 часа от 12-ти състав на Специализирания наказателен съд.

Швейцарският гражданин е задържан на 11 септември вечерта, на ГКПП „Капитан Андреево“, при операция на ГД „Гранична полиция“, ДАНС и Специализираната прокуратура. Той е направил опит да премине в Република Турция, с намерение да продължи пътуването си до Сирия. В управлявания от него джип с швейцарска регистрация са открити три пушки /две автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка/, пистолет „Зиг Зауер“, около 400 бр. патрони за тях, както и множество хладни оръжия /24 ножа и др./. В личните вещи на швейцарския гражданин е намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел гр. Идлиб, Сирия.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На 12 септември на швейцарския гражданин са повдигнати обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Пред разследващите Бехли обяснил, че искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право