Рекетьори измъкнали 600 хил. лв. от земеделска фирма с германска собственост

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима от общо петима участници в рекет и присвоявания на територията на София и Монтана (престъпление по чл. 214 от НК). Четиримата са задържани при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 1 март 2017 г. Предстои повдигане на обвинение на 5-ия участник в престъплението, съобщават от Прокуратурата.

Обект на изнудване е бил управител на дружество, регистрирано в България и занимаващо се със селскостопанска дейност, сред чиито собственици са и германски инвеститори.

Събраните доказателства сочат, че през лятото на 2016 г. изнудвачите принудили чрез заплахи управителя на фирмата да подписва документи, с които им предоставил парите от продажбата на добитата селскостопанска продукция. Впоследствие го принудили да продаде техника и активи на фирмата на конкретен купувач на многократно по-ниска цена. Събраните доказателства сочат, че документите, с които било „източвано“ дружеството са съставяни от адвокат от Монтана, който е сред задържаните. По първоначални данни щетата за дружеството от действията на изнудвачите надхвърля 600 000 лв.

При извършените претърсвания и изземвания са открити множество документи, доказващи престъпната дейност. У един от задържаните са открити незаконно притежавани патрони. Събрани са свидетелски показания, както и резултати от извършени експертизи.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право