Спецслужби слухтели смартфони в самолетите

“Ер Франс” бил “пилотният” проект на разведките

Американските и британските шпионски агенции се опитвали да прехванат данни от смартфони на пътници в няколко авиолинии, включително “Ер Франс”, съобщи в. “Монд”, като се позова на документи от “къртицата” на ЦРУ Едуард Сноу­дън.

Според новите разкрития Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) и британският Център за правителствени комуникации сметнали френския превозвач за заплашен от терористични атаки и той бил първата цел на службите, след като през 2007 г. проведе първи тестове за използването на мобилните телефони на борда. Разрешението да се ползва интернет по време на полети довело до създаването на нови програми за следене. Данните на Сноудън сочат, че за да бъде получен достъп до телефона, е необходимо единствено самолетът да е на височина над 3000 м.

През 2012 г. най-малко 27 авиокомпании разрешиха на пасажерите да включват смартфоните си в самолетите и е възможно техни клиенти да са станали жертва на шпионаж. Сред тях са “Бритиш еъруейз”, “Аерофлот”, “Луфтханза” и др.

“Очевидно не сме единствените, които са били обект на подобни действия и не знаем абсолютно нищо за тези практики”, защитиха се от “Ер Франс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят