Спецсъдът гледа мерките на задържаните след акциите в двете онкоболници

Специализираният съд гледа мерките за неотклонение на задържаните след акцията на специализираната прокуратура и ГДБОП в две специализирани болници за онкологично лечение .

Прокуратурата поиска „задържане под стража“ за 6 души, а за една жена от задържаните поиска „домашен арест“. Преди дни стана ясно, че се правят проверки в две болници . Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверяваше се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика.

По-късно бе съобщено, че седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград. Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград. Според разследващите, медикаментите за онкоболните били изнасяни през лицензирани фирми към страни от Европейския съюз. Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани в пациентите.

„На първо място липсва ясно обвинение. В него се казва, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере откъде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани. Липсват доказателства по делото. Това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства“, каза адвокатът на част от задържаните Емануил Йорданов, цитиран от БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право