Спецсъдът наложи по-тежки мерки за неотклонение на двама участници в групата за отвличания и изнудване в Русе

Апелативният специализиран наказателен съд наложи по-тежки мерки за неотклонение на двама от обвинените за участие в група за отвличания, изнудвания и нанасяне на телесни повреди в Русе, задържана на 12 октомври 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, съобщиха от обвинителното ведомство.

На 15 октомври 2017 г. Специализираният наказателен съд постанови „Задържане под стража“ шестима от общо осемте обвинени. Един от участниците в групата – Милен В., бе оставен под домашен арест по здравословни причини, а на Цветелина С. – съпруга на ръководителя на групата, бе наложена „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв., за да полага грижи за детето си.

След протест на Специализираната прокуратура и представена съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Милен В., АСпНС отмени решението на първата инстанция по отношение на Милен В. и му наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Апелативният съд измени и размера на паричната гаранция на Цветелина С., като я увеличи от 2000 на 5000 лева. Решението е окончателно.

Събраните доказателства сочат, че повечето от жертвите на групата са работили като служители на фирми, управлявани от ръководителя Илия С. и съпругата му. Един от пострадалите е бил отвлечен и малтретиран в продължение на денонощие, за да подпише запис на заповед за 100 000 лева в полза на групата. Бил държан и бит в мазе, по чиито стени и под предварително били заковани найлони, за да не остават следи.

По време на операцията по задържане на участниците бяха намерени и иззети метални палки, три пистолета, над 100 патрона, 400 г. тротил, ножове, 2000 евро от престъпна дейност и други доказателства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право