Спецсъдът пусна съпругата на Васил Божков срещу 1,5 млн. лева гаранция

Специализираният съд наложи гаранция от 1 млн. и 500 хиляди на Елена Динева, жената на Васил Божков. Тя е обвинена за участие в престъпната група на хазартния бос. Според обвинението е участвала в търговски дружества и е използвала неправомерно парични средства.

Самата Динева каза, че участва в търговски дружества, но част от тях са еднолични, има и участие в управителните съвети на 2 фондации, съоби Канал 3.

Тя твърди, че съпругът й бил принуден да не се върне в България. Тя отрича да се е занимавала с хазартна дейност поне през последните 15 години.

Прокурор Борисова обясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия

Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне. Това каза в своя защита Елена Динева.

50-годишната жена е съпруга на бизнесмена Васил Божков. Тя е обвинена за участие в престъпната група с лидер собственика на "Нове Холдинг" и е била задържана преди два дни. Дали обаче Елена Динева има официален граждански брак с бизнесмена или не, така и не стана ясно в съдебната зала.

Според адвоката й Трендафил Трендафилов в комисията по делото официален документ за сключен брак няма. В своята защита обаче Динева нарече Божков съпруг.

По-късно обаче прокурор Мария Борисова обясни, че Елена Динева и Васил Божков имат сключен граждански брак, но тя не е приела неговата фамилия.

Около 10 минути тя говори пред съда в своя защита, като си беше подготвила и писмена пледоария.

Тя обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария. Тя е в управителните съвети на две фондации - "Тракия" и "Българско изкуство", като за "Българско изкуство" каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Във фондация "Тракия" членовете на управителния съвет просто помагат. Тя също така обясни, че през последните двайсет и няколко дни, откакто започнали претърсванията, през цялото време е съдействала на разследващите органи. Следователите били изненадани, че в дома й на бул. "Васил Левски" има много картини.

"На 22 години си купих първата картина", каза Динева.

Тя също така обясни, че през тези дни в дома й минали над 120 души - полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.

"Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана", каза Елена Динева и отново повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта. Тя обясни, че познава основните свидетели в делото - братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.

Жената до Божков се оплака още, че банковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.

"Последните 20 дни, уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да представлявам обществена опасност?". Тя посочи, че не е виждала нито един член на Комисията по хазарта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право