Спецсъдът решава редовно ли е призован Цветан Василев по делото за източване на КТБ

Специализираният наказателен съд заседава и обсъжда въпроса дали банкерът-беглец Цветан Василев е редовно призован за днешното заседание по делото за източването на около 2.5 млрд. лв. от КТБ.

Според защитниците на Василев, който се укрива от няколко години в Белград, това не е така, защото от документите, върнати от сръбските власти, не става ясно кой е връчил документите на бившия мажоритарен собственик на банката, защото няма подпис. Освен това не му е връчен гражданския иск за щетите. Според прокуратурата Василев е призован редовно според правилата и законодателството на Сърбия.

След като магистратите решат дали банкерът е призован редовно, те ще трябва да обсъдят въпроса дали да дадат ход на разпоредителното заседание. Още преди реалният старт на делото се чуха адвокатски искания процесът да бъде спрян, докато тече производството по екстрадицията на Василев пред сръбските власти, което е поискано от българската прокуратура.

Василев е посочил в документите, че не може да се явява пред български съд точно заради това производство. Освен това днес адвокатите припомниха, че в Сърбия той е с мярка за неотклонение, която не може да нарушава.

Ако делото в България тръгне, производството по екстрадиция в Сърбия ще бъде блокирано, защото то е по искане на прокуратурата, а делото вече е в съдебна фаза у нас. Има възможност да се стигне и дотам, ако спецсъдът стартира процеса, да поиска наново екстрадирането на Василев.

Адвокат Константин Симеонов, който го защитава, припомни, че клиентът му все още не е свален от списъка с издирваните лица на Интерпол, макар че и прокуратурата, и българският офис на Интерпол от близо три години знаят къде се намира той.

Съдът ще се произнесе в 12 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право