Спецчасти са нахлули в дома на Хуан Гуайдо

Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства

Сили на венецуелските спецчасти, контролирани от президента Николас Мадуро, са нахлули в дома на председателя на парламента Хуан Гуайдо, който на 23 януари обяви, че поема функциите на временен държавен глава. Това е станало в отсъствието на Гуайдо, но в жилището са били неговата съпруга и 20-месечната им дъщеричка, предаде агенция Ройтерс.

"Ще ви търся отговорност за всяка заплаха по отношение на детето ми", закани се Гуайдо на полицейските служители. Той добави, че са разпитвали съпругата му. По думите на негови съседи, мъжете, които са се представили за полицаи, са пристигнали с бял джип. Когато журналистите дошли обаче, те вече не били там.

По-рано САЩ предупредиха Мадуро, че ще има "сериозни последици", ако бъде употребена сила срещу Гуайдо.

Междувременно Венецуела реши да продаде на Обединените арабски емирства 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност. Така страната член на Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) се опитва да остане платежоспособна, отбелязва Ройтерс.

Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 милиона долара, каза източникът, пожелал да запази анонимност. Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в столицата Каракас.

По данни на венецуелската централна банка в края на ноември миналата година страната е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка. Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Туитър съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка