Спецченге с чадър над наркодилър (обзор)

Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна две обвинения на шефа на БОП-Стара Загора Ивайло Димов. Това съобщи вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Първото обвинение срещу Димов е за престъпление против правосъдието,  второто е по служба.

На 6 октомври 2015 г. в Стара Загора е бил задържан мъж от криминалния контингент за разпространение на хероин, разказаха от прокуратурата. Наркодилърът е многократно осъждан за продажба на наркотици. През 2011 г. излежал 4-годишна присъда за същото престъпление. Веднага след като полицаите го пратили в ареста за 72 часа, антимафиотът Ивайло Димов отишъл при окръжния прокурор, заместника му и председателя на окръжния съд в Стара Загора. Поискал забавяне на разследването срещу дилъра или споразумение за по-ниска присъда. Магистратите отказали да манипулират процеса и го отпратили. Той се опитал да склони и наблюдаващия прокурор по делото да изготви благоприятно за арестанта споразумение, но и той отказал. Това обаче не спряло Димов, той продължил да търси опции за смекчаване на наказателната репресия на задържания. На 28 април 2016 г. антимафиотът отново посетил председателя на окръжния съд в Стара Загора и административния ръководител на прокуратурата със същата молба. Отново му отказали съдействие.

Сигналът срещу шефа на БОП е подаден от съдиите и прокурорите, които били подложени на натиска му. Срещу него стартирала проверка от агенти на ДАНС.

По думите на Румяна Арнаудова Димов не е предлагал подкуп на магистратите, за да „покрият“ престъпника. Не ясно и каква е била връзката между него и наркодилъра - парична или друга.

На 1 август окръжната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. На същата дата  разследването е поверено на специализираното звено „Антикорупция“ в СГП. Наркодилърът се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата за 5 години затвор. Неговият „адвокат“ Ивайло Димов е на свобода срещу подписка.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право