Спешните медици против новите тестове за шофьори

Националната асоциация на работещите в спешна помощ се обяви готвените промени в наредбата за установяване на употреба на алкохол и/или наркотици от водачите на пътя.

Наредбата, която МВР пусна за обществено обсъждане предвижда шофьорите, които бъдат уличени в употреба на наркотични вещества да дават урина за изследвания. Ако в нея бъдат открити следи от дрога, тогава ще се прави и кръвен тест. Това досега можеше да става в лечебни заведения, ДКЦ-та и медицински центрове. Според новата наредба обаче кръвните тестове ще се правят само в Спешни центрове. Намалява се и срокът за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути.

„Спешните екипи са много натоварени, те и сега едва смогват да извършат изследванията в срок от 2 часа. Скъсяването на интервала ще принуди спешните медици да приоритизират медицинско изследване за алкохол или наркотици пред пациенти в животозастрашаващи състояния", заяви пред „Труд“ председателят на НАПСП д-р Десислава Кателиева.

Тя обясни, че друг основен проблем е, че наредбата предвижда изследването може да се извърши само от лекар, а при липсата на такъв - от друг медицински специалист, писмено упълномощен от ръководителя на лечебното заведение.

„Много от тестовете ще бъдат оспорвани, защото това на практика е документна измама – как там където няма лекар медицински специалист да се подпише вместо него? Или пък лекар, който не е правил теста да сложи подписа си под него?“, запита още Каталиева.

Ще описват поведението на водачите

Дейности, които не влизали в компетенциите на специалистите

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ в България са недоволни и от това, че медицинските специалисти ще трябва да описват поведението, общото психично и соматично състояние, поведенческите реакции, степента на съзнанието и абстинентните прояви, ако има такива, спрямо лицето, което се изследва за наличието на алкохол или наркотични вещества в кръвта.

“Тези дейности не спадат към компетентностите на медицинските специалисти в спешната помощ, а влизането в сила на тази наредба ще ги принуди въпреки това да ги изпълняват”, обясни пред “Труд” Каталиева.

Новата наредба трябва да смени действащата сега Наредба №30 от 2001 г., в която имаше множество вратички, през които опитни адвокати измъкваха своите клиенти.

Кръвта за изследвания вече няма да се пази в шишенца с гумени тапи, запечатвани с парафин, а в специални вакумни епруветки. Те ще се пълнят от вената на шофьора и от тях ще се отделят количества за анализ без досег с въздуха.

В наредбата за първи път се предлага алтернатива на онези, които се страхуват да дават кръв за алкохолна проба. Те ще минават на тестове на стационарни дрегери, определящи промилите в количество издишан въздух. Твърди се, че показанията на тези уреди са по-точни от тези на преносимите дрегери, с които разполагат патрулите.

Преди да бъде взета кръв, мястото на ръката ще се промива с кислородна вода или друг антисептик, който не е на спиртна основа. В сегашната наредба пише, че се използва воден разтвор на сублимат, отричан от лекарите, защото е силен алерген.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България